Επιστροφή στην προετοιμασία του Brexit για τη βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει εντός των επόμενων δέκα ημερών βασικές θέσεις της στρατηγικής της για το Brexit ενόψει του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους που είναι προγραμματισμένος να αρχίσει στις 28 Αυγούστου.

Η έκδοση μίας σειράς εγγράφων με αυτές τις θέσεις της κυβέρνησης επί διάφορων τομέων του Brexit προετοιμάζεται, ενώ σήμερα επιστρέφει στα καθήκοντά της η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μετά από τις περιπατητικές διακοπές τριών εβδομάδων που έκανε στην Ιταλία και στην Ελβετία.

Ωστόσο, η κα Μέι επιστρέφει σε ένα υπουργικό συμβούλιο μέλη του οποίου διατύπωναν δημοσίως εν τη απουσία της αντίθετες απόψεις για την πορεία προς το Brexit.

Από τη μία πλευρά ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ τάχθηκαν υπέρ μίας μεταβατικής περιόδου, ενδεχομένως και τριών ετών, κατά την οποία ελάχιστα πράγματα στη σχέση με την ΕΕ θα άλλαζαν. Τουλάχιστον ο κ. Χάμοντ φάνηκε να στηρίζει μία μεταβατική περίοδο στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, διακανονισμός που θα σήμαινε έστω προσωρινή διατήρηση της ιδιότητας μέλους της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών από την ΕΕ.

Από την άλλη, ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ είχε αντιτείνει ότι δεν υπάρχει μία τέτοια απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο και ότι μία μεταβατική περίοδος δε θα έπρεπε να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων και της έλευσης της πρωθυπουργού, ωστόσο, οι κ. Χάμοντ και Φοξ θέλησαν να παρουσιάσουν ένα αρραγές μέτωπο με κοινό άρθρο τους στη Sunday Telegraph.

Όπως έγραψαν οι δύο υπουργοί, η όποια συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο «δεν μπορεί να είναι μία κερκόπορτα για να μείνει (η Βρετανία) στην ΕΕ». Όπως τόνισαν, η χώρα τους θα βγει από την ΕΕ, από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση το Μάρτιο του 2019, δηλαδή στο τέλος της διετούς διαδικασίας του Brexit που προβλέπει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Διευκρίνισαν ότι επιδιώκουν μια «χρονικά περιορισμένη ενδιάμεση περίοδο» μετά από την έξοδο από την ΕΕ, καθώς «οι επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν εμπιστοσύνη ότι δε θα υπάρξει ένας γκρεμός όταν φύγουμε από την ΕΕ σε κάτι παραπάνω από 20 μήνες».

Πρόσθεσαν ότι αυτή η περίοδος δεν μπορεί να είναι «αορίστου χρόνου», χωρίς όμως να αναφέρουν ποια πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η διάρκειά της.

Μεταξύ των θεμάτων που θα καλύπτουν τα έγγραφα με τις θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα μελλοντικά σύνορα με τη Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το μοναδικό χερσαίο σύνορο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και η μελλοντική τελωνειακή σχέση των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κυβερνήσεων των Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ αλλά θεωρείται φυσιογνωμία με κάποια επιρροή στα βρετανικά πολιτικά πράγματα, τάχθηκε μέσω άρθρου στον Observer υπέρ μίας δεύτερης ψηφοφορίας επί του Brexit.

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να υπάρξει μία «ευθεία ψήφος» είτε υπό τη μορφή νέου δημοψηφίσματος είτε στο κοινοβούλιο με επιλογές «την παραμονή στην ΕΕ και την εναλλακτική που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις».

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε. Αλλά η δημοκρατία δε σταμάτησε στις 23 Ιουνίου 2016».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο