Έρευνες του FBI στη Βιρτζίνια - πολιτικοί «μύδροι» για τις δηλώσεις Τραμπ

Το FBI ξεκίνησε έρευνες  στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, μετά τις αιματηρές συμπλοκές που σημειώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή, μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς.

Ένας οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του στο πλήθος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία μία γυναίκα και να τραυματιστούν ακόμα 19. Οι αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς που κατηγορείται για το συμβάν. Δεκαέξι ακόμα άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια. 

Δύο ακόμη αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους
, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε σε δασική περιοχή. Το ελικόπτερο είχε σηκωθεί ώστε να παρακολουθεί από αέρος τις συγκρούσεις στο Σάρλοτσβιλ.

Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει πως οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ σηματοδοτούν την επανεμφάνιση του κινήματος της «υπεροχής των λευκών» κάτω από το λάβαρο «alt-right», έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στη σκιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «πολλές πλευρές» εμπλέκονται στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ: «Παρακολουθούμε από κοντά τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίσσονται (...) καταδικάζουμε με τους εντονότερους δυνατούς όρους αυτή τη φοβερή επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», πρόσθεσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από αντιπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος στην Αμερική.

Εξέχοντες Δημοκρατικοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών και μερικοί Ρεπουμπλικανοί χαρακτήρισαν «ασυγχώρητο» για τον πρόεδρο, το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τους υποστηρικτές της λευκής υπεροχής.

«Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ. «Αυτοί ήταν λευκοί ρατσιστές και το ζήτημα ήταν εσωτερικό», δήλωσε ο Γκάρντνερ, πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία είναι αρμόδια για να βοηθάει Ρεπουμπλικανούς να εκλέγονται στη Γερουσία.

Η Νάνσι Πελόζι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε επίσης σε μήνυμά της στο Twitter που απευθυνόταν στον πρόεδρο: «Επαναλάβατε μετά από μένα, @realDonaldTrump: η θεωρία της υπεροχής των λευκών είναι μια προσβολή προς τις αμερικανικές αξίες».

Πηγή: skai.gr