Δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

Δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες συν το Χονγκ Κόνγκ, αλλά όχι την Ελλάδα, αγγίζει έως τώρα το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, τα οποία φέρουν ίχνη του επιβλαβούς εντομοκτόνου fipronil, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε σε πτηνοτροφία στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και τη Γερμανία. Προβληματικά αυγά έχουν εξαχθεί στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία, την Πολωνία τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαγωγές έγιναν στην Ελβετία, ενώ εκτός Γηραιάς Ηπείρου το πρόβλημα έχει εντοπιστεί μόνο στο Χονγκ Κονγκ.

Εκατομμύρια αυγά έχουν καταστραφεί από τις αρχές Αυγούστου. Δύο άνθρωποι, στελέχη επιχείρησης με πτηνοτροφία, έχουν συλληφθεί έως τώρα στην Ολλανδία με την υποψία ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία χρησιμοποιώντας fipronil σε κότες που γεννούσαν αυγά.

Ερωτήματα παραμένουν ωστόσο όσον αφορά το πότε διαπιστώθηκε το πρόβλημα, εν μέσω καταγγελιών ότι η Ολλανδία ενημέρωσε ατύπως για πρώτη φορά τις Βρυξέλλες το Νοέμβριο. Η Κομισιόν έλαβε επισήμως γνώση του ζητήματος από το Βέλγιο στις 20 Ιουλίου.

Η Κομισιόν σημείωσε ότι προγραμματίζει συμβούλιο αρμόδιων υπουργών στις 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να «αντληθούν τα σχετικά διδάγματα» από την υπόθεση, και να διαπιστωθεί εάν απαιτούνται βελτιώσεις στον μηχανισμό διακρατικής ενημέρωσης και συντονισμού που διαχειρίζονται οι Βρυξέλλες.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος όλα τα κράτη-μέλη ή μόνο αυτά που έχουν επηρεαστεί.

Το fipronil είναι σύνηθες συστατικό σε εντομοκτόνα, όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση του σε προϊόντα και ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.

Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα και στα νεφρά, αν και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προστασίας τροφίμων εμφανίζονται καθησυχαστικός για τον κίνδυνο που πηγάζει από τα μολυσμένα αυγά.
Πηγή: skai.gr