Κλείσιμο

Στο έλεος των πυρκαγιών και η Αλβανία

Στο έλεος των πυρκαγιών είναι τα τελευταία 24ωρα το νότιο τμήμα της Αλβανίας, όπου βρίσκονται χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση, στέλνοντας σήμερα δύο καναντέρ.

Ήδη από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται από εχθές, δύο σπίτια, δύο ναοί και μία αποθήκη τυλίχθηκαν στις φλόγες ενώ απειλήθηκε και η ζωή τριών ατόμων.

Εστία φωτιάς απειλεί και μία μεγάλη αποθήκη υγραερίου αλλά και αρκετές παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στο χωριό Γεωργουτσάτι.

Από τη φωτιά έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, προστατευόμενων περιοχών.

Τόσκας: Δύσκολη η πυρκαγιά στην Αλβανία

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη συνδρομή της Ελλάδας σε επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα.

«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.

Πηγή: skai.gr