WP: Η Βόρεια Κορέα μπορεί πλέον να οπλίσει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή

Η Βόρεια Κορέα έχει πλέον κατορθώσει να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή που είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Washington Post», η οποία επικαλείται εμπιστευτική έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA).

Εάν η έκθεση επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε πυρηνική δύναμη.

Τον προηγούμενο μήνα η απομονωμένη χώρα πραγματοποίησε δύο πετυχημένες δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων – τις πρώτες στην ιστορία της – αποδεικνύοντας ότι πλέον μπορεί να πλήξει ακόμα και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν ο Βορράς κατορθώσει να οπλίσει διηπειρωτικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα στις ΗΠΑ, αν και η Αμερική θεωρητικά διαθέτει αντιπυραυλική άμυνα ώστε να αναχαιτίσει τέτοια απειλή.

Το Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε ομόφωνα την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, ως απάντηση για τις βαλλιστικές δοκιμές του τελευταίου διαστήματος.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών που εξάγει η Βόρεια Κορέα. Απαγορεύουν επίσης την πρόσληψη περαιτέρω βορειοκορεατών εργατών σε χώρες του εξωτερικού – κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία – από όπου στέλνουν χρήματα στην απομονωμένη πατρίδα τους.

Οι ποινές εκτιμάται ότι μπορούν να «κόψουν» κατά ένα-τρίτο τα ετήσια έσοδα της Βορείου Κορέας από το εμπόριο, που υπολογίζονται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σκληρό συνάλλαγμα.

Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να την απομονώσουν και έχει ορκιστεί εκδίκηση, αρνούμενη να θέση σε διαπραγμάτευση το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τους φόβους ότι το βορειοκορεατικό εξοπλιστικό πρόγραμμα συνιστά απειλή για ολόκληρη την υφήλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλες χώρες, υποστήριξε Ρι Γιόνγκ Χο θα βρεθούν στο στόχαστρο μόνον εάν υποστηρίξουν τυχόν αμερικανική επίθεση.
Πηγή: skai.gr