Νέες κυρώσεις σε βάρος του κύκλου Μαδούρο «ετοιμάζουν οι ΗΠΑ»

Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος στενών συνεργατών του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Οι ποινές ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα Τρίτη όμως δεν αποκλείεται να αναβληθούν, με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να δράσει μονομερώς και επιδιώκει τη συντονισμένη επιβολή κυρώσεων σε συνεργασία με ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας», διαμήνυσε μέσω Twitter η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ, αποκαλώντας τον κ. Μαδούρο «δικτάτορα».

Εκπρόσωποι τουλάχιστον 11 λατινοαμερικανικών χωρών και του Καναδά συναντώνται σήμερα στη Λίμα του Περού, προκειμένου να συζητήσουν τις συνέπειες των αμφιλεγόμενων εκλογών της προηγούμενης Κυριακής στη Βενεζουέλα και την εγκαθίδρυση της πανίσχυρης συντακτικής συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη συντακτική συνέλευση που προέκυψε από τις αμφιλεγόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα, όμως απέφυγε να επιβάλει ποινές στο καθεστώς Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ αντίθετα προέβησαν στο σπάνιο βήμα να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του ίδιο του «τσαβίστα» προέδρου, «παγώνοντας» τυχόν περιουσιακά στοιχεία του σε αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας σε αμερικανικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί του.

Πριν τις εκλογές οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε 13 νυν και πρώην ανώτερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας. Ανάμεσα στους «στόχους» βρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών, ο αρχηγός του στρατού, ο αρχηγός της Αστυνομίας, η επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής κι ένας αντιπρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ακόμα και στη βιομηχανία πετρελαίου της λατινοαμερικανικής χώρας, η οποία εξασφαλίζει πολύτιμο συνάλλαγμα για την κυβέρνηση των «τσαβίστας» και είναι υπεύθυνη για το 95% των εξαγωγών.
Πηγή: skai.gr