Κλείσιμο

Άρχισε πανηγυρικά η πρώτη συνεδρίαση της νέας συνέλευσης στη Βενεζουέλα

Άρχισε στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, παρουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η εναρκτήρια συνεδρίαση της αμφιλεγόμενης συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του λαού της Βενεζουέλας» δήλωσε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρεσβύτερος των μελών της, ο Φερνάντο Σότο, ενώπιον των εκλεγμένων συναδέλφων του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν τη νέα συνέλευση, όμως το καθεστώς του προέδρου Μαδούρο αποφάσισε να αγνοήσει τις εκκλήσεις ακόμα του και του Βατικανού για «πάγωμα» του νέου σώματος.

Το 545μελές σώμα θα έχει υπερξουσίες, καθώς, μεταξύ άλλων, θα έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την κανονική Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην, να εγκρίνει την έκδοση νέου χρέους και αλλαγές στις συμβάσεις εξόρυξης πετρελαίου.

Η συνέλευση στελεχώνεται αποκλειστικά από οπαδούς του καθεστώτος, καθότι η αντιπολίτευση απείχε από τις κάλπες, καταγγέλλοντας απόπειρα εγκαθίδρυσης δικτατορίας με επίφαση τη συνταγματική αναθεώρηση. Μεταξύ των συνέδρων βρίσκεται και η σύζυγος του κ. Μαδούρο.

Η εταιρεία πληροφορικής που υποστήριξε τις εκλογές έχει καταγγείλει ότι οι Αρχές αλλοίωσαν το μέγεθος της συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής, αυξάνοντας τεχνητά τον αριθμό των ψήφων κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο.

η κυβέρνηση Μαδούρο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τις καταγγελίες. Η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας, Λουίζα Ορτέγκα, πολέμιος του καθεστώτος, έχει διατάξει έρευνα.
Πηγή: skai.gr