Απορρίφθηκε προσπάθεια δίωξης του Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ

Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε αίτημα Ιρακινού στρατηγού που ζητούσε άδεια για έναρξη διαδικασίας άσκησης δίωξης σε βάρος του Τόνι Μπλερ σε σχέση με την εισβολή των δυτικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003.

Ο στρατηγός Αμπντούλ Γουαχέντ Σανάν αλ Ραμπάτ κατηγορεί τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό για τέλεση του «εγκλήματος της επιθετικότητας» όταν υποστήριξε την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.

Ο στρατηγός, πρώην αρχηγός του ιρακινού στρατού, ήθελε επίσης να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του τότε Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρω και του Γενικού Εισαγγελέα λόρδου Γκόλντσμιθ.

Απόφαση της Βουλής των Λόρδων από το 2006 που αφορούσε άλλη πτυχή του πολέμου στο Ιράκ ανέφερε ότι το έγκλημα της επιθετικότητας δεν υφίσταται στο αγγλικό δίκαιο.

Ο Ιρακινός στρατηγός ζητούσε μέσω των Βρετανών δικηγόρων του την άδεια να αιτηθεί αναίρεση αυτής της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η έκθεση Τσίλκοτ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπλερ αναφορικά με το Ιράκ δικαιολογούν αυτή την αναίρεση.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα έκρινε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει προοπτική το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει λανθασμένη» εκείνη την απόφαση.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο