Κλείσιμο

Πάγωμα των ευρω-τουρκικών επαφών για την τελωνειακή ένωση θέλει η Γερμανία

Την αναστολή των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκία για την «επικαιροποίηση» της μεταξύ τους τελωνειακής ένωσης θέλει η Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται προσχέδιο έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Βερολίνο φέρεται να επισημαίνει στην Κομισιόν ότι η συνέχιση των επαφών θα στείλει «λάθος σινιάλο», με δεδομένη τη διολίσθηση της Άγκυρας μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Στο έγγραφο η γερμανική κυβέρνηση απαριθμεί μάλιστα σειρά μέτρων που θα ήθελε να εφαρμοστούν, ώστε να αυξηθεί η οικονομική πίεση στην Τουρκία σχετικά με το κράτος δικαίου.

Τονίζει δε ότι εάν χρειαστεί η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «παγώσει» το σύνολο της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία στο πλαίσιο της προ-ενταξιακής τους συνεργασίας.

Η γερμανική πρόταση μπορεί να επηρεάσει έμμεσα και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τελωνειακή ένωση ως όργανο άσκησης πίεσης στην Άγκυρα.

Η τελωνειακή ένωση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία τέθηκε σε ισχύ το 1995, όμως αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και δεν έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύψει το πολύ αυξημένο διμερές εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στα τέλη του περασμένου έτους η Κομισιόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντολή για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για «επικαιροποίηση» της ένωσης.
Πηγή: skai.gr