Κλείσιμο

ΗΠΑ: Δεν έχει αξία να συγκαλέσουμε νέο Σ.Α. για τη Βόρεια Κορέα

Δεν θα συγκαλέσουμε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα το βράδυ της Παρασκευής λένε οι ΗΠΑ δια στόματος της Νίκι Χάλει, «διότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε αξία».

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε δήλωσή της ότι η συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα πρέπει να λήξει και ότι η Κίνα πρέπει να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «που δεν θα αυξήσει σημαντικά τη διεθνή πίεση στη Βόρεια Κορέα δεν έχει καμία αξία», είπε η κα Χάλει, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα χρειάζεται να κάνουν περισσότερα.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε μίλησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συμφώνησαν στην ανάγκη ανάληψης περισσότερης δράσης ενάντια στη Βόρεια Κορέα.

Ο Άμπε δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο θέμα της Βόρειας Κορέας μπορούν ακόμα να συνεισφέρουν πολλά. 

«Η Διεθνής Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα σοβαρά και να αυξήσει την πίεση», δήλωσε ο Άμπε. Είπε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι δυο αρχηγοί δεν συζήτησαν την πιθανότητα λήψης στρατιωτικής δράσης ενάντια στη Βόρεια Κορέα ούτε καθόρισαν τι θεωρούν ως όριο ή κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβεί η Πιονγκγιάνγκ.
Πηγή: skai.gr