Ο Τραμπ απειλεί να κόψει επιδοτήσεις υγείας αν δεν ανακληθεί το Obamacare

Απειλή ότι θα τερματίσει «πολύ σύντομα» τις κρατικές πληρωμές σε ασφαλιστικές εταιρείες που στηρίζουν τους φτωχότερους ασφαλισμένους αν το Κογκρέσο δεν γκρεμίσει το σύστημα ασφάλισης του προκατόχου του, το αποκαλούμενο Obamacare, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να διακόψει και ορισμένες παροχές υγείας που απολαμβάνουν τα ίδια τα μέλη του Κογκρέσου, σε μία από τις πλέον ξεκάθαρες απειλές του μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες αποδόμησης του Obamacare.



Σε αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Τραμπ αρνήθηκε ότι πλέον οι προσπάθειες για αποδόμηση του συστήματος Ομπάμα είναι άσκοπες, ζητώντας από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να οργανώσουν νέα ψηφοφορία για το Obamacare πριν τεθεί προς ψήφιση οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος ζήτησε μάλιστα να μη γίνει απλώς μερική απόσυρση του Obamacare, αλλά να γίνει πλήρης «ανάκληση και αντικατάσταση», παρά το γεγονός ότι σχετικό νομοσχέδιο ηττήθηκε με καθαρή πλειοψηφία 57-43 την Τετάρτη. «Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν είναι άνθρωποι που τα παρατάνε, η Ανάκληση και Αντικατάσταση δεν είναι νεκρή», έγραψε.

Οι επίμαχες καταβολές στις ασφαλιστικές εταιρείες, που απειλεί να διακόψει ο κ. Τραμπ, είναι ουσιαστικά δημόσιες επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που δίνονται ώστε να παραμένουν χαμηλά τα ασφάλιστρα των φτωχότερων ασφαλισμένων. Η επόμενη καταβολή είναι προγραμματισμένο να γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος θα πρέπει να σταματήσει να παίζει πολιτικά με τις ζωές των ανθρώπων και την περίθαλψή τους και επιτέλους να αρχίσει να συμπεριφέρεται προεδρικά», σχολίασε ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά των επίμαχων επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Το μήνυμα Τραμπ ήλθε στον απόηχο της καταψήφισης τριών νομοσχεδίων για ανάκληση του Obamacare που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και ηττήθηκαν λόγω αλλεπάλληλων διαρροών ψήφων από τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Το τρίτο νομοσχέδιο, που απορρίφθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με οριακή πλειοψηφία 51-49, προέβλεπε κατάργηση λιγοστών διατάξεων του Obamacare και συνεπώς θεωρούνταν η καλύτερη ευκαιρία για να συσπειρωθεί το κόμμα.
Πηγή: skai.gr