Βάσιμες υποψίες για διάπραξη «εταιρικής ανθρωποκτονίας» στο Γκρένφελ

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ενημέρωσε τους ενοίκους του Grenfell Tower ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα η πυρκαγιά κατά την οποία τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προ έξι εβδομάδων να αποτελεί «εταιρική ανθρωποκτονία».

Ο όρος αναφέρεται στην ευθύνη που μπορεί να έχουν οργανισμοί και εταιρείες για την πρόκληση θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται η ευθύνη του τοπικού δημοτικού συμβουλίου του Κένσινγκτον και Τσέλσι, στο οποίο ανήκε το πολυώροφο κτίριο και τον οργανισμό που διαχειριζόταν το κτήριο, τον Οργανισμό Διαχείρισης Ενοίκων του Κένσινγκτον και Τσέλσι.

Το βρετανικό δίκαιο ορίζει ότι για να αποδειχθεί η εταιρική ανθρωποκτονία απαιτούνται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση καθήκοντος επιμέλειας.

Σε επιστολή προς τους επιζώντες της πυρκαγιάς η Αστυνομία αναφέρει: «Μετά από μία αρχική αποτίμηση των πληροφοριών, ο επικεφαλής αξιωματικός της έρευνας ενημέρωσε τον Βασιλικό Δήμο του Κένσινγκτον και Τσέλσι καθώς και τον Οργανισμό Διαχείρισης Ενοίκων του Κένσινγκτον και Τσέλσι ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως αμφότεροι οι οργανισμοί ίσως έχουν διαπράξει το αδίκημα της εταιρικής ανθρωποκτονία».

Σημειώνεται ότι οι ένοχοι διάπραξης αυτού του αδικήματος τιμωρούνται από το νόμο με χρηματικό πρόστιμο κι όχι με φυλάκιση.

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Δικαιοσύνη για το Γκρένφελ Υβέτ Γουίλιαμς χαιρέτισε την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, αλλά ζήτησε να γίνουν περισσότερα.

«Τουλάχιστον [ο δήμος και ο οργανισμός διαχείρισης] έχουν προειδοποιηθεί για το τι τους περιμένει. Αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε άτομα να διώκονται. Υπάρχουν άνθρωποι που εφαρμόζουν πολιτική και παίρνουν αποφάσεις, οπότε θέλουμε να δούμε αυτούς τους ανθρώπους να λογοδοτούν», είπε.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο