Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν λόγω Panama Papers

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναγουάζ Σαρίφ, λίγη ώρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε την αποπομπή του, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα έντεκα μήνες πριν επόμενες γενικές εκλογές.

Η απομάκρυνση Σαρίφ από τον πρωθυπουργικό θώκο ήλθε κατόπιν ειδικής έρευνας σχετικά με την περιουσία της οικογένειάς του, η οποία άρχισε πέρυσι μετά τη διαρροή των «Panama Papers».

Οι ερευνητές συμπέραναν πως τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Σαρίφ – που περιελάμβαναν πολυτελή διαμερίσματα στο Λονδίνο που ελέγχονταν από offshore εταιρείες – δεν δικαιολογούνται. Το Δικαστήριο υιοθέτησα τα συμπεράσματα και διέταξε ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ανακοίνωσή του, το Δικαστήριο τόνισε πως ο πλούτος και η συμπεριφορά του κ. Σαρίφ δεν συνάδουν με τις αρετές που θα πρέπει να επιδεικνύει ένας πολιτικός και βουλευτής.

Το κυβερνών κόμμα, η Μουσουλμανική Λίγκα - Ναγουάζ, θα πρέπει να επιλέξει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έως τις κάλπες που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο καλοκαίρι. Μεγαλύτερος κερδισμένος από την πτώση του κ. Σαρίφ αναμένεται να είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ιμράν Καν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει πρόωρο τέλος στην τρίτη θητεία του κ. Σαρίφ στην πρωθυπουργία και αμαυρώνει την σταδιοδρομία ενός εκ των σημαντικότερων πολιτικών αρχηγών στην ιστορία του Πακιστάν.
Πηγή: skai.gr