Η Γερουσία ψήφισε νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, πετώντας το γάντι στον Τραμπ

Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία υπερψήφισε με πλειοψηφία 98 υπέρ έναντι μόλις δύο κατά η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, κλιμακώνοντας την πολιτική πίεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία 419-3 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το επίμαχο νομοσχέδιο πηγαίνει πλέον στο γραφείο του κ. Τραμπ, ο οποίος καλείται να επιλέξει εάν θα το κυρώσει ή θα ασκήσει βέτο.

Τυχόν βέτο θα συνιστά μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον κ. Τραμπ, με δεδομένο ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου μπορούν να το υπερκεράσουν με υπερπλειοψηφία δύο-τρίτων. Ο πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη Ρωσία, καθώς η στενοί συνεργάτες του εξετάζονται για τυχόν υπόγειες συνεννοήσεις με τη Μόσχα κατά την προεκλογική περίοδο.

Το νομοσχέδιο αφορά τυπικά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 αλλά καταδεικνύει τη βαθιά διακομματική ανησυχία στο Κογκρέσο σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές προεδρικές εκλογές.

Αψηφά έτσι ευθέως τις θέσεις του κ. Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη Μόσχα και έχει αμφισβητήσει τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις προεκλογικές κυβερνο-επιθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει χαρακτηριστικά πως ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορεί να αποσύρει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, περιορίζοντας δραστικά προοπτικές της προσπάθειας Τραμπ για αυξημένη συνεργασία με τη Ρωσία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαμηνύσει πως τυχόν νέες κυρώσεις θα επιφέρουν ρωσικά αντίποινα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βορείου Κορέας, για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα.

Ένα μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι εάν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα επηρεάσουν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και σε μεγάλα έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τη Ουάσιγκτον ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν οι κυρώσεις βλάψουν ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Πηγή: skai.gr