Τουλάχιστον επτά νεκροί σε 48 ώρες στη Βενεζουέλα καθώς φτάνουν οι κάλπες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις τελευταίες 48 ώρες στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο γενικής απεργίας που κήρυξε η αντιπολίτευση ενόψει των αμφιλεγόμενων εκλογών της Κυριακής.

Οι κάλπες, που έχουν προκηρυχθεί από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, θα οδηγήσουν στη σύσταση νέας συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το νέο σώμα θα έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετεί ερήμην και να μεταθέτει προγραμματισμένες εκλογές.

Οι υποψήφιοι του καθεστώτος αναμένεται να επικρατήσουν άνετα, καθώς η αντιπολίτευση απόσχει από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας απόπειρα επιβολής δικτατορίας.

Αντιδρώντας στο συνεχιζόμενο κύμα αντικαθεστωτικής βίας, η κυβέρνηση Μαδούρο, διέταξε απαγόρευση των διαδηλώσεων από σήμερα Παρασκευή έως την Τρίτη, για την αποφυγή ενδεχομένης «επιρροής» στη διεξαγωγή των εκλογών. Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις του τελευταίου τριμήνου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο αριθμός των θυμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος. Οι Αρχές υποστηρίζουν σε πολλές περιπτώσεις πως τα θύματα ήταν ταραχοποιοί, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι σκοτώθηκαν από αστυνομική βία.

Σημάδια διεθνούς απομόνωσης

Έκκληση στις οικογένειες του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας να εγκαταλείψουν τη χώρα εν όψει της εκλογής της συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή, απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ επέτρεψε επίσης την οικειοθελή αποχώρηση οποιοδήποτε υπαλλήλου της πρεσβείας θέλει να φύγει από τη Βενεζουέλα ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Σε μία ακόμα ένδειξη της απομόνωσης της Βενεζουέλας, η κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca ανακοίνωσε πως διακόπτει αμέσως τα δρομολόγια προς τη Βενεζουέλα, επικαλούμενη «επιχειρησιακούς περιορισμούς».

Διαβάστε αναλυτικά για τις εκλογές στη Βενεζουέλα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr