Κλείσιμο

Βρετανία: Μελέτη για τον αντίκτυπο του περιορισμού των Ευρωπαίων μεταναστών

Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στην ημικρατική Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης να μελετήσει τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει ο τερματισμός της ελεύθερης έλευσης Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit.

Η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ σημειώνει στην επιστολή ανάθεσης της μελέτης προς τον οργανισμό ότι θέλει να μάθει κατά πόσο ορισμένες περιοχές της Βρετανίας θα επηρεαστούν οικονομικά περισσότερο από άλλες, εάν θα υπάρξουν κενά στην κάλυψη θέσεων ειδικευμένης εργασίας καθώς και τον αντίκτυπο στην κάλυψη θέσεων εποχικής εργασίας.

Η Επιτροπή παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση επί θεμάτων μετανάστευσης και η έκθεσή της για τη νέα μελέτη αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν από την προγραμματισμένη λήξη των διαπραγματεύσεων Λονδίνου-Βρυξελλών για το Brexit.

Στην επιστολή της η κα Ραντ αναφέρει: «Η έξοδος από την ΕΕ θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ. Θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε εκείνους που μας ωφελούν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

»Αλλά την ίδια ώρα το νέο μεταναστευτικό μας σύστημα θα μας δώσει έλεγχο επί του όγκου των ανθρώπων που έρχονται εδώ – παρέχοντας στο κοινό πίστη ότι εφαρμόζουμε τους δικούς μας κανόνες ως προς το ποιον θέλουμε να έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και βοηθώντας μας να μειώσουμε την καθαρή μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα.

»Η μελέτη που ζητώ από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης να διεκπεραιώσει είναι ένα σημαντικό βήμα στο να διασφαλίσουμε πως θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα που λειτουργεί προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας».

Ωστόσο, η ανάθεση αυτής της μελέτης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Ο εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι σχολίασε: «Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί αυτή η μελέτη δεν ανατέθηκε πριν από ένα χρόνο αμέσως μετά από το δημοψήφισμα. Το (Εθνικό Σύστημα Υγείας) NHS, οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια που εξαρτώνται από τους Ευρωπαίους πολίτες χρειάζονται απαντήσεις τώρα, όχι μετά από ακόμα 14 μήνες».

Η σκιώδης Υπουργός των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ καλωσόρισε την απόφαση για τη μελέτη σημειώνοντας όμως επίσης ότι έρχεται αργά. Αναρωτήθηκε δε «πώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέους νόμους για το Brexit, όπως έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει του χρόνου, πριν από τα πορίσματα της μελέτης».

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις, πάντως, απάντησε ότι οι έξι μήνες που θα μεσολαβήσουν από την παρουσίαση της μελέτης έως την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, είναι επαρκής χρόνος για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για τον περιορισμό του όποιου οικονομικού αντίκτυπου της μειωμένης μετανάστευσης από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης διαδικασίας προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από τον περιορισμό της ευρωπαϊκής μετανάστευσης.

Τόσο ο κ. Λιούις όσο και η Υπουργός κα Ραντ σημείωσαν αναφερόμενοι στις ανησυχίες των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της μετανάστευσης ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος εφαρμογής των νέων όρων του Brexit, έτσι ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση στη νέα εποχή για τους Ευρωπαίους πολίτες και για τις βρετανικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι κατά τη μάλλον τουλάχιστον διετή μεταβατική περίοδο που θα αποφασιστεί μετά από τον Μάρτιο του 2019 θα συνεχίσει να ισχύει η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία.

Telegraph: Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για δίμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πως η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δηλαδή για τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, θα καθυστερήσουν κατά δύο μήνες, αναφέρουν πληροφορίες της Daily Telegraph.

Ο λόγος της καθυστέρησης φέρεται να είναι η άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί τους ευρωπαϊκούς όρους επί των χρημάτων που θα κληθεί να καταβάλει το Λονδίνο για το «διαζύγιο». Αυτό φέρεται να έχει πει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ σε πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική πλευρά φέρεται να αρνείται να αναπτύξει με λεπτομέρεια τις θέσεις της για το ποιο πρέπει να είναι το ύψος των χρημάτων που θα καταβάλει κατά το Brexit, ζητώντας πρώτα από την ΕΕ να δικαιολογήσει το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να ζητούν οι Βρυξέλλες.

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, εφόσον θα έχει σημειωθεί «επαρκής πρόοδος» στην πρώτη φάση, που καλύπτει το ποσό του διαζυγίου, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία.

Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Brexit σχολίασε ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι θα έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος εγκαίρως ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση οι διαπραγματεύσεις τον προσεχή Οκτώβριο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο