Δύο ακόμα νεκροί, ανάμεσά τους ένα 16χρονο παιδί, στη Βενεζουέλα

Δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 16χρονο αγόρι, έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες κατά τις νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής για τη σύσταση νέας συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε 48ωρη γενική απεργία από χθες Τετάρτη, κλιμακώνοντας την προεκλογική πίεση στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί να παροπλίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να παγιώσει την παραμονή του στην εξουσία.

Τουλάχιστον 105 άνθρωποι έχουν χάσει της ζωή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων τριών μηνών, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, με μέλη της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν πως στην πραγματικότητα τα θύματα ξεπερνούν τα 120.

Ο 16χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ταραχών στην πολιτεία Μιράνδα, ενώ ένας 30χρονος σκοτώθηκε σε διαδήλωση στην ορεινή πολιτεία Μερίδα. Οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν πως ερευνούν τους δύο θανάτους.

Οι κάλπες της Κυριακής θα συγκροτήσουν μία νέα συνέλευση, η οποία θα έχει ως κύρια αποστολή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι σύμμαχοι του προέδρου Μαδούρο αναμένεται να επικρατήσουν άνετα στις εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας πως οι «τσαβίστας» προσπαθούν να παρακάμψουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και να εγκαθιδρύσουν δικτατορία.

Η συνταγματική συνέλευση θα έχει το δικαίωμα να διαλύσει την κανονική Βουλή αλλά και να νομοθετεί ερήμην της. Ο κ. Μαδούρο δεν έχει διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει η θητεία του νέου 545μελούς σώματος.

Ο τρόπο εκλογής των 545 αντιπροσώπων δίνει ούτως ή άλλως πλεονέκτημα στους φιλοκυβερνητικούς υποψήφιους.

Διαβάστε αναλυτικά για τις εκλογές στη Βενεζουέλα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr