Κυρώσεις σε 13 αξιωματούχους του Μαδούρο επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενόψει εκλογών

Στοχευμένες κυρώσεις σε 13 εν ενεργεία και πρώην ανώτερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς κλιμακώνεται η πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ενόψει των εκλογών της Κυριακής, που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση συνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ανάμεσα στους 13 αξιωματούχους βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο αρχηγός του στρατού, ο αρχηγός της Αστυνομίας, η επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής κι ένας αντιπρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos de Venezuela.

Οι κυρώσεις «παγώνουν» τα όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν οι 13 αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και απαγορεύουν σε αμερικανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται μαζί τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει τη Βενεζουέλα ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας εάν δεν ακυρωθούν οι κάλπες της Κυριακής. Το πετρέλαιο αποτελεί βασική πηγή εσόδων και συναλλάγματος για τη λατινοαμερικανική χώρα και τυχόν ποινές θα μπορούσαν να «στραγγαλίσουν» τις εισαγωγές.

Οι σύμμαχοι του προέδρου Μαδούρο αναμένεται να επικρατήσουν άνετα στις εκλογές, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση. Στην ανακοίνωση των κυρώσεων το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι όλα τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης θα μπορούν να γίνουν στόχοι μελλοντικών κυρώσεων, «για το ρόλο τους στην υπονόμευση δημοκρατικών διαδικασιών».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας μποϊκοτάρει τις εκλογές της Κυριακής. Υποστηρίζει ότι πρόθεση του κ. Μαδούρο είναι να παρακάμψει και να παροπλίσει την κανονική Βουλή, όπου οι «τσαβίστας» μειοψηφούν, θεμελιώνοντας ουσιαστικά δικτατορικό καθεστώς.

Ο κ. Μαδούρο έχει απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις ως «παράνομες» και «ιμπεριαλιστικές» παρεμβάσεις. «Ποιοι νομίζουν πως είναι αυτοί οι ιμπεριαλιστές στις ΗΠΑ;» διερωτήθηκε την Τετάρτη ο «τσαβίστα» πρόεδρος. «Η κυβέρνηση [όλου] του κόσμου;».

Η συνταγματική συνέλευση θα έχει το δικαίωμα να διαλύσει την κανονική Βουλή αλλά και να νομοθετεί ερήμην της. Ο κ. Μαδούρο δεν έχει διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει η θητεία του νέου 545μελούς σώματος.

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από βαθιά ύφεση και χρόνιες ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σχεδόν καθημερινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Διαβάστε αναλυτικά για τις εκλογές στη Βενεζουέλα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr