Κλείσιμο

Γιούνκερ για κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία: H EE θα δράσει άμεσα αν χρειαστεί

Άμεση θα είναι η αντίδραση της ΕΕ αν δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη τα συμφέροντά της στο νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ως ποινή για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις περσινές προεδρικές εκλογές και για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, μια κίνηση που πιθανά θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

«Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες μονόπλευρες συνέπειες που θα επηρεάσουν τα συμφέροντα της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια» ανέφερε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

«Γι’ αυτό το λόγο η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν οι ανησυχίες μας δεν ληφθούν επαρκώς υπόψιν, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε άμεσα. Το σύνθημα ''Πρώτα η Αμερική'' δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται δεύτερα», δήλωσε ο Γιούνκερ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα αποδεικνύει ότι μια σειρά από ανησυχίες της ΕΕ ελήφθησαν σοβαρά υπόψη αλλά και ότι εξετάστηκε η επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, που εργάστηκαν για τους αγωγούς εξαγωγής ενέργειας της Ρωσίας. 

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία στις ΗΠΑ και την επακόλουθη εφαρμογή του νομοσχεδίου και θα δράσει άμεσα εάν και όταν χρειαστεί», ανέφερε τέλος ο Γιούνκερ. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Γερουσία, όπου αναμένεται να ψηφιστεί, και στη συνέχεια θα σταλεί στον πρόεδρο Τραμπ ώστε να κυρωθεί και να γίνει νόμος. 

Πηγή: skai.gr