«Μεγάλη εμπορική συμφωνία» άρχισαν να συζητούν ΗΠΑ και Βρετανία

Προκαταρκτικές επαφές που μπορεί να οδηγήσουν στη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου έχουν αρχίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αδράττει την ευκαιρία ώστε να επιτεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για προστατευτική στρατηγική.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για μία «μεγάλη εμπορική συμφωνία», που «θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλη και συναρπαστική» και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Έκλεισε το τιτίβισμά του με επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγόρησε πως επιδεικνύει «πολύ» προστατευτισμό στο εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «ΣΤΟΠ», καταλήγει.

Σημειώνεται πως η Βρετανία δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία πριν την ολοκλήρωση του Brexit, καθώς έως τότε εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε και η βρετανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας πως χθες Δευτέρα έγινε η πρώτη σύσκεψη της διμερούς ομάδας εργασίας για το εμπόριο. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ανώτεροι αξιωματούχοι, ο υπουργός Εμπορίου της Βερτανίας, Λίαμ Φοξ και ο εμπορικός εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον, Ρόμπερτ Λάιτιζερ.

Σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά, το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές ανέρχεται στα 150 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.

Η Ε.Ε. είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει υπογράψει συνθήκη ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και έχει καταλήξει σε ανάλογη κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ιαπωνία.

Αντίθετα, ο κ. Τραμπ έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ προστατευτικών πολιτικών, έχει απειλήσει με δασμούς τα γερμανικά αυτοκίνητα και η κυβέρνησή του εξετάζει επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό ατσάλι.
Πηγή: skai.gr