Αποπομπή του Σέσιονς «έχει συζητήσει ο Τραμπ»

Το ενδεχόμενο αποπομπής του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει συζητήσει με συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press.

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τραμπ έχει εκφράσει δημόσια την έντονη ενόχλησή του με τον κ. Σέσιονς, λόγω της απόφασης του υπουργού να αυτο-εξαιρεθεί από όλες τις έρευνες σχετικά με τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις περσινές προεδρικές εκλογές. Οι έρευνες έχουν αγγίξει τον ίδιο τον Λευκό Οίκο, καθώς εξετάζεται εάν η Μόσχα είχε παράτυπες επαφές με την καμπάνια του κ. Τραμπ.

Χθες Δευτέρα ο κ. Τραμπ αποκάλεσε στο Twitter τον κ. Σέσιονς «πολιορκημένο» υπουργό, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Σήμερα συνέχισε την επίθεσή του, τιτιβίζοντας ότι ο κ. Σέσιονς έχει υιοθετήσει «πολύ αδύναμη» θέση για τα «εγκλήματα της Χίλαρι Κλίντον» και τις διαρροές πληροφοριών.



Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος δήλωσε στους «New York Times» ότι δεν θα τον είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης εάν γνώριζε πως θα αυτο-εξαιρούνταν από τις έρευνες για τη Ρωσία.

Ο κ. Σέσιονς αυτο-εξαιρέθηκε τον Μάρτιο, αφότου μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν πως προεκλογικά είχε δύο συναντήσεις με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, επαφές που αρχικά δεν είχε αποκαλύψει στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τρεις πηγές του AP, στις συζητήσεις με συνεργάτες του ο κ. Τραμπ διερωτήθηκε ανοιχτά ποιες θα ήταν οι συνέπειες τυχόν απομάκρυνσης του κ. Σέσιονς. Σε περίπτωση αποπομπής, τον υπουργικό θώκο θα αναλάβει υπηρεσιακά ο σημερινός υφυπουργός Ροντ Ρόζενστιν, ο οποίος επίσης έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» του κ. Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να δρομολογήσει σε εντολή Τραμπ για απόλυση του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, που έχει αναλάβει την κυριότερη έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις.

Ένα όνομα που έχει κυκλοφορήσει για πιθανό αντικαταστάτη, του κ. Σέσιονς είναι του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, που ήταν μεγάλος υποστηρικτής του κ. Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο.

Πηγή του AP πάντως υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει προσεγγίσει τον κ. Τζουλιάνι ακόμα για την υπόθεση.
Πηγή: skai.gr