To Ισραήλ αφαιρεί τους ανιχνευτές μετάλλων από τον ιερό ναό της Ιερουσαλήμ

Την απόφαση αφαίρεσης των ανιχνευτών μετάλλων που τοποθετήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην είσοδο ενός ιερού ναού που βρίσκεται στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ πήρε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο έλεγχος ασφαλείας θα βασίζεται από εδώ και στο εξής στην προηγμένη τεχνολογία καθώς και σε άλλα μέσα σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου το οποίο τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας έκανε αποδεκτή την εισήγηση όλων των φορέων ασφαλείας για την αλλαγή του τρόπου ελέγχου.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας που αρχικά επέβαλαν οι αρχές του Ισραήλ πυροδότησαν βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ την Κυριακή το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τα μηχανήματα ανίχνευσης από το σημείο.

Περίπου 28 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν προκειμένου να πληρωθεί ο νέος εξοπλισμός και οι επιπλέον αστυνομικοί που τοποθετήθηκαν στο σημείο. Οι ισραηλινές αρχές είχαν πει ότι οι ανιχνευτές μετάλλων ήταν μια αναγκαιότητα, διότι στην περιοχή κυκλοφορούν παράνομα πολλοί ένοπλοι.

Την προηγούμενη Παρασκευή τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αργότερα την ίδια ημέρα, τρεις Ισραηλινοί πολίτες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου και ένας τέταρτος τραυματίστηκε από έναν Παλαιστίνιο ο οποίος εισήλθε στο σπίτι του Ισραηλινού που βρισκόταν σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ οι εντάσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων ξεκίνησαν να αναζωπυρώνονται στις 14 Ιουλίου όταν δύο ισραηλινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο σημείο το οποίο είναι γνωστό στους Εβραίους ως το Όρος του Ναού και στους μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ-Σαρίφ. Πρόκειται για έναν χώρο ιερό για τους μουσουλμάνους και για τους εβραίους, στον οποίο η Ιορδανία εξακολουθεί να ασκεί εποπτεία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ότι η ένταση κινδυνεύει να εξαπλωθεί πέραν της αρχαίας πόλης της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: skai.gr