Η Πολωνία επιμένει στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις παρά το προεδρικό βέτο

Αποφασισμένη να επιμείνει στις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Πολωνία δήλωσε η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, λίγες ώρες αφότου ότι ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μπλόκαρε με βέτο δύο από τους τρεις σχετικούς νόμους που είχε περάσει από τη Βουλή το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση μπορεί να υπερκεράσει το προεδρικό βέτο συγκεντρώνοντας ενισχυμένη πλειοψηφία τριών-πέμπτων στη Βουλή. Πιθανός συνεργάτης είναι το επίσης δεξιό κόμμα Kukiz'15, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι οι δύο παρατάξεις μπορούν να καταλήξουν σε συνεργασία.

Εναλλακτικά, η κ. Σίντλο μπορεί να τροποποιήσει τα δύο μπλοκαρισμένα νομοσχέδια και να τα επανακαταθέσει, επιδιώκοντας εκ νέου την έγκριση του προέδρου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ισχυρό άνδρα πίσω από την κυβέρνηση, τον ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Καντζίνσκι, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί έως τώρα για τη στάση Ντούντα.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ντούντα είναι κανονικά ευθυγραμμισμένος με το κυβερνών κόμμα και έως τώρα δεν είχε ασκήσει ποτέ βέτο σε νομοσχέδιά του, συνεπώς η χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά.

Η απόφαση του κ. Ντούντα να ασκήσει βέτο ήλθε μετά από οκτώ ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, αλλά και υπό τη σκιά προειδοποιήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι προτεινόμενοι νόμοι θα επέφεραν ποινές στην Πολωνία, διότι περιορίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και βλάπτουν το κράτος δικαίου.

Ένας από τους επίμαχους νόμους θα υποχρέωνε σε παραίτηση τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα επέτρεπε στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίσει προσωρινούς αντικαταστάτες. Ο δεύτερος νόμος θα έδινε στην κυβέρνηση τον έλεγχο του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο διορίζει δικαστές.

Ο πρόεδρος αποφάσισε ωστόσο να κυρώσει το τρίτο νομοσχέδιο στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απολύει και να επιλέγει τα μέλη κατώτερων δικαστηρίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έως τώρα αποφύγει να προβεί σε σχόλιο για το βέτο του κ. Ντούντα, λέγοντας απλώς πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση την Τετάρτη.
Πηγή: skai.gr