Κύπρος: Τον τερματισμό των συνομιλιών προτείνει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Τον τερματισμό των συνομιλιών για το Κυπριακό, πρότεινε σήμερα ο  αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει την απομάκρυνση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αιντα .

Μετά από τις αιχμές που έχει αφήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αν έχει λίγη ευαισθησία [ο Άιντα] τουλάχιστον θα έπρεπε να απομακρυνθεί. «Φαίνεται όμως ότι έχει στόχους και εννοεί να συνεχίσει για να πετύχει εκείνο που θέλει».

Ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι πρέπει να επανεκκινήσουν με «άλλη μορφή» καθώς ο διάλογος θα πρέπει να αφορά τη δημιουργία ενός «πραγματικά λειτουργικού», βιώσιμου και σωστού κράτους, χωρίς βέτο. Με την πρόβλεψη δυνατότητας βέτο, η λύση δεν θα λειτουργήσει, εκτιμά ο αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκτιμά πως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο Κυπριακό «η λύση θα αφορά όχι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία». Εάν η τουρκική πλευρά όντως επιθυμεί να επιτευχθεί ένα σωστό κράτος, πρέπει να εργαστεί γι' αυτό, «σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένα κατασκεύασμα, το οποίο θα καταρρεύσει και θα βρεθούμε ενώπιον χάους», προειδοποίησε μακαριότατος.
Πηγή: skai.gr