Μνημόνιο στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψε το Ιράν με το Ιράκ

Το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους, κατά της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», όπως μετέδωσαν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης. Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες στην Ουάσινγκτον.

Στο μνημόνιο που υπέγραψαν ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν και ο Ιρακινός ομόλογός του Ερφάν αλ-Χιγιάλι προβλέπει συνεργασία για τη συνοριακή ασφάλεια, την επιμελητεία και την εκπαίδευση των αρμόδιων δυνάμεων ασφαλείας.

Οι σχέσεις Ιράν-Ιράκ έχουν βελτιωθεί μετά την ανατροπή του μακρόχρονου εχθρού του Ιράν, Σαντάμ Χουσέιν, το 2003 και την άνοδο στην εξουσία του Ιράκ μιας σιιτικής κυβέρνησης (και το Ιράν είναι κυρίως ένα σιιτικό έθνος).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ανησυχίες για την «αυξανόμενη επιρροή του Ιράν» στις συγκρούσεις στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή του Τραμπ, που κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει οργανώσεις μαχητών και αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Στις αρχές του μήνα ο Τραμπ εκτιμούσε πως οι νέες απειλές προέρχονται από «καθεστώτα παρίες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Συρία και τις κυβερνήσεις που τα χρηματοδοτούν και τα υποστηρίζουν».

Ο στρατός των ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν ότι τροφοδοτεί τη βία στο Ιράκ χρηματοδοτώντας, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας παραστρατιωτικούς. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη βία στην παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr