Κλείσιμο

Αποζημίωση 11,2 εκατ. δολαρίων στους «ροζ» πελάτες της Ashley Madison

Αποζημίωση ύψους 11.2 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε δικαστήριο των ΗΠΑ στους χρήστες του ιστότοπου γνωριμιών Ashley Madison, τα προσωπικά στοιχεία των οποίων είχαν υποκλαπεί από χάκερς και στην συνέχεια δημοσιοποιηθεί στον Ιστό, τον Ιούλιο του 2015.

Μεταξύ των στοιχείων που είχαν τότε κοινοποιηθεί ήταν οι 16ψήφιοι αριθμοί των πιστωτικών τους καρτών, οι κωδικοί ασφαλείας και οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Οι χάκερς είχαν αρχικά ζητήσει από τους υπεύθυνους της Ashley Madison να κλείσουν την ιστοσελίδα και, μετά από έναν μήνα χωρίς ανταπόκριση από την εταιρεία, υλοποίησαν τις απειλές τους.

Σύμφωνα με αρκετά μέσα των ΗΠΑ, η δημοσιοποίηση των «ροζ μυστικών» αρκετών πολιτών πυροδότησε ένα «κύμα» περιπτώσεων εκβιασμών και ακόμη και ανεπιβεβαίωτων αυτοκτονιών.

Οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 19 δολάρια για όσους απλά δέχθηκαν ηλεκτρονική εισβολή στον λογαριασμό τους χωρίς κάποια έκθεση προσωπικών δεδομένων, μέχρι και 2.000 δολάρια για όσους έπεσαν θύματα κλοπής προσωπικών δεδομένων.

Αυτό που κάνει την υπόθεση μοναδική, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι πελάτες είχαν μπει με ψευδώνυμα στην σελίδα, κι έτσι δεν είναι εύκολο για τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπόθεση, να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί τους.

Για τον λόγο αυτό, θα αναρτηθούν ανακοινώσεις και διαφημιστικά σποτ τόσο στην Ashley Madison όσο και σε ιστοσελίδες παρόμοιου περιεχομένου, που θα ενημερώσουν για την απόφαση τους χρήστες που ενδεχομένως δικαιούνται αποζημίωσης και δεν το έχουν καν πληροφορηθεί.

Η απόφαση του δικαστή Τζον Ρος, από το Σεντ Λούις, πρόκειται για «προκαταρκτική έγκρισή» του διακανονισμού που είχε προτείνει μέσα στην εβδομάδα η μητρική εταιρεία της ιστοσελίδας Ashley Madison, Ruby Corp.  Η τελεσίδικη έγκριση της αποζημίωσης αναμένεται στην ακρόαση της 20ης Νοεμβρίου.

Ο δικηγόρος των χρηστών χαρακτήρισε την απόφαση δίκαιη και λογική για αμφότερες τις πλευρές. Αποχωρώντας από την δικαστική αίθουσα, ο δικηγόρος της Ruby Corp. απέφυγε να σχολιάσει την ετυμηγορία.

Στη «μαζική μήνυση», οι πελάτες κατηγορούσαν την ιστοσελίδα πως είχε τους παραπλανήσει για τα επίπεδα ηλεκτρονικής ασφαλείας που παρείχε στα ευαίσθητα δεδομένα τους.

Η εταιρεία αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης υποστηρίζοντας πως προέβη στον συμβιβασμό για να αποφύγει την αβεβαιότητα, τα επιπλέον έξοδα και την «ταλαιπωρία» της συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης.

Λίγους μήνες πριν την κυβερνοεπίθεση, η εταιρεία υποστήριζε πως στην ιστοσελίδα της ήταν συνδεδεμένα 52 εκατομμύρια μέλη. Ωστόσο κατά κατά τις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε πως η Ashley Madison είχε δημιουργήσει αρκετά ψεύτικα γυναικεία προφίλ για να δελεάσει τους άνδρες - δυνητικούς πελάτες της.

Η Ruby Corp. Α δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων να παύσει αυτή την πρακτική, ενώ έχει ήδη εισαγάγει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για να αποφύγει παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ruby Corp συμφωνήσει και στην καταβολή 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων στην ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ, για την υποκλοπή.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας