Τουρκία: Νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος ακτιβιστών

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος 4 υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι την 18η Ιουλίου έπειτα από κράτηση δύο εβδομάδων, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τέσσερις ακτιβιστές ήταν μεταξύ των 10 προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου ενώ παρακολουθούσαν ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής και τη διαχείριση των δεδομένων στη νήσο Μπουγιούκαντα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Έξι εξ αυτών, μεταξύ τους η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κωνσταντινούπολη Ιντίλ Εσέρ, τέθηκαν επίσημα υπό κράτηση όπως απεφάνθη τουρκικό δικαστήριο την 18η Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι ακτιβιστές κατηγορούνται ότι «διέπραξαν έγκλημα για λογαριασμό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς να είναι μέλη της» σύμφωνα με τον Άντριου Γκάρντνερ, το ειδικό ερευνητή της Αμνηστίας για την Τουρκία.

Ωστόσο, σήμερα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των τεσσάρων ακτιβιστών που αποφυλακίστηκαν, έπειτα από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το Ανατολή.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν τα εντάλματα σύλληψης έχουν εκτελεστεί.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ