Το Βερολίνο εξετάζει όλα τα προγράμματα πώλησης όπλων στην Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει την εφαρμογή όλων των οπλικών προγραμμάτων με την Τουρκία σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, καθώς αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Άγκυρα μετά την φυλάκιση γερμανών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές αποστολές», ανέφερε νωρίτερα δημοσίευμα της εφημερίδας Bild.

«Θα εξετάζουμε σε κάθε στάδιο εάν είναι αναγκαία η επιβολή νέων μέτρων», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF o Πέτερ Αλτμάιερ, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο αναπροσανατολισμός της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη διαδικασία.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.

Έπειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφθασε μέχρι να παραβάλει την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με την κομμουνιστική δικτατορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η Τουρκία προχωρεί πλέον σε αυθαίρετες συλλήψεις και δεν σέβεται τους στοιχειώδεις προξενικούς κανόνες, αυτό μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε άλλοτε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όταν βρισκόσουν εκεί, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: εάν σου συνέβαινε κάτι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για σένα» δήλωσε o κ Σόιμπλε στην Bild. 

Το Βερολίνο χτύπησε χθες την Τουρκία στο πορτοφόλι, εκδίδοντας προειδοποίηση προς τους γερμανούς πολίτες σχετικά με την επικιδυνότητα των ταξιδιών στην Τουρκία, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και απειλώντας με διακοπή της βοήθειας για τις επενδύσεις ή της εξαγωγές προς την Τουρκία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - skai.gr