Πολωνία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά των αλλαγών στη δικαιοσύνη

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ σε ολόκληρη την Πολωνία μετά την έγκριση της επίμαχης μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το πολωνικό κοινοβούλιο που αψήφησε τις προειδοποιήσεις της EE, η οποία, ανήσυχη για τα πλήγματα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από την υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS, απειλεί την Βαρσοβία με την επιβολή κυρώσεων.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές
, 14.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 σύμφωνα με τη δημαρχία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και ζήτησαν από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να προβάλει το βέτο του στην μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και στα δύο άλλα μεταρρυθμιστικά νομοθετήματα που αυξάνουν τον έλεγχο της εκτελεστικής επί της δικαστικής εξουσίας.

Η πολωνική αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τα μέσα επηρεασμού του έργου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κρατώντας πολωνικές σημαίες και κεριά, οι διαδηλωτές φώναξαν «Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία», «Ελεύθερα Δικαστήρια», «θέλουμε βέτο» και «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Πολωνία». Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πολωνικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Την Πέμπτη,
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Βαρσοβία «να διακόψει την διαδικασία θέσπισης» των μεταρρυθμίσεων αυτών, απειλώντας με κυρώσεις. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Πλατφόρμας των Πολιτών Γκρεγκόρ Τσέτινα κατήγγειλε «πραξικόπημα», ενώ ο Ριζά Πέτρου, πρόεδρος του κόμματος Nowoczesna έκανε λόγο για μία «μαύρη μέρα για την πολωνική δημοκρατία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Βαρσοβία να παγώσει την μεταρρύθμιση, απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων. «Είμαστε πολύ κοντά στην ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης», που περιλαμβάνει την άρση του δικαιώματος ψήφου στην Ενωση, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Ωστόσο, για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 για την άρση του δικαιώματος ψήφου σε μία χώρα απαιτείται ομοφωνία των υπολοίπων κρατών μελών. Η Ουγγαρία όμως, σύμμαχος της Βαρσοβίας, διαφωνεί και ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην επιβολή των κυρώσεων.

Η πολωνική βουλή
ενέκρινε στην συνέχεια την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές. Σήμερα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Γερουσία και η επικύρωση του νομοθετήματος από τον πρόεδρο της χώρας ώστε να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση.

Της μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου προηγήθηκε στις 12 Ιουλίου η ψήφιση δύο νομοσχεδίων που αφορούν αντίστοιχα το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται πλέον από το κοινοβούλιο, και τα τακτικά δικαστήρια, οι πρόεδροι των οποίων θα διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είχε γνωστοποιήσει ότι αρνείται να συναντηθεί με τον συμπατριώτη του και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ανησυχεί για τις εξελίξεις.

Χωρίς να απαντήσει απευθείας, ο Τουσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε τους φόβους του για μία περιθωριοποίηση της Πολωνίας στην Ευρώπη και δήλωνε ότι το κυβερνών κόμμα ωθεί την Πολωνία προς τα πίσω και προς ανατολάς.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Στανισλάβ Μότσεκ, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο που οδηγεί την Πολωνία προς ένα μη δημοκρατικό σύστημα.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ