Κλείσιμο

O νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Βινς Κέιμπλ υπόσχεται νέο δημοψήφισμα

Ο 74χρονος πρώην Υπουργός Επιχειρήσεων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον, σερ Βινς Κέιμπλ αναγορεύτηκε νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα μετά από τις πρόσφατες εκλογές Τιμ Φάρον.

Ο σερ Βινς, ο γηραιότερος πολιτικός που αναλαμβάνει τα ηνία το κόμματος, ήταν ο μοναδικός που υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση.

Στην πρώτη του ομιλία ως επιβεβαιωμένος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι θα προσφέρει στους Βρετανούς ψηφοφόρους την πιθανότητα «εξόδου από το Brexit».
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τάχθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο ανοιχτά υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος επί των όρων του Brexit, αυξάνοντας τελικά την κοινοβουλευτική τους δύναμη από εννέα σε 12 έδρες.

Ο σερ Βινς είπε ότι ο χειρισμός του Brexit από την κυβέρνηση Μέι οδηγεί τη χώρα προς μία «καταστροφική κατάληξη» απότομης εξόδου από την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από μία «δυσλειτουργική, αποδιοργανωμένη και διαιρεμένη» κυβέρνηση, η οποία κατέστρωσε τη στρατηγική της πριν γίνει προφανής η περιπλοκότητα του Brexit.

Όπως τόνισε, το κόμμα του θα συνεργαστεί με άτομα της ίδιας άποψης σε άλλα κόμματα ώστε να παλέψει για την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, καθώς και για τη συνέχιση της συνεργασίας της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ερευνητικά προγράμματα. Τάχθηκε εκ νέου υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος στο τέλος της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο