«Θεμελιώδεις διαφορές» για τους όρους του Brexit, είπε ο Μπαρνιέ

Σημαντικές αποκλίσεις σε θέματα που αφορούν κυρίως τον τρόπο νομικής εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και το «λογαριασμό του διαζυγίου» που θα κληθεί να πληρώσει το Λονδίνο, προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας των διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό Υπουργό Brexit ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για «θεμελιώδεις διαφορές» ως προς τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να εγγυηθεί ευρωπαϊκά δικαιώματα και αυτό είναι «υποχρέωση και όχι επιλογή». Η βρετανική πλευρά θέλει η εγγύηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων να παρέχεται από βρετανικά δικαστήρια.

Ο κ. Μπαρνιέ αναφέρθηκε επίσης σε διαφωνίες ως προς τα μελλοντικά δικαιώματα μελών της οικογένειας των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και την αποστολή χρηματικών επιδομάτων από τη Βρετανία στο εξωτερικό.

Σε πιο θετικό τόνο ο κ. Ντέιβις χαρακτήρισε αυτόν το δεύτερο γύρο συνομιλιών «εποικοδομητικό» και δήλωσε γενικά ενθαρρυμένος από την κατανόηση των θέσεων κάθε πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει για το Brexit η Βρετανία ο κ. Μπαρνιέ ζήτησε πιο ξεκάθαρη θέση από το Λονδίνο, λέγοντας ότι η ΕΕ παρουσίασε λεπτομερή νομική ανάλυση των βρετανικών οικονομικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Ντέιβις είπε ότι διεξήχθη μία «στιβαρή» συζήτηση επ' αυτού και ότι εν τέλει θα πρέπει να επικρατήσει ένας συμβιβασμός.

Στο τρίτο μεγάλο θέμα αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων, τα μελλοντικά σύνορα της Ιρλανδίας, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων αλλά συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνουν πιο λεπτομερείς συζητήσεις.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο