Κουρτουλμούς προς Ουάσιγκτον: Να συλλάβετε αμέσως τον Γκιουλέν

Τη άμεση σύλληψη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, απαιτεί η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συλλάβουν «αμέσως» τον επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης (FETO) δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους, και σήμερα ζει στην Πενσυλβάνια, σαν να μην συνέβη τίποτα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουρτουλμούς.

Ο τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία και η ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία συμμαχίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και στρατηγικές συμμαχίες στη Μέση Ανατολή ενώ οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν μια «έντονη ιστορία».

«Στο όνομα της Συμμαχίας και της φιλίας πρέπει να προσαγάγουν και να συλλάβουν αμέσως αυτόν τον άνθρωπο» δήλωσε ο Κουρτουλμούς. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας επικεφαλής μιας αιματηρής, δολοφονικής οργάνωσης θα συνεχίσει τις απειλές του στην Τουρκία από εκεί» σημείωσε.

Ο τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε ότι περισσότεροι από 111.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί μέχρι στιγμή για διασυνδέσεις με τη FETΟ. «Άλλοι 32.180 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι - ο αριθμός των απολυμένων αντιστοιχεί στο 3,5% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων» δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

«Μια θεμελιώδης πτυχή του αγώνα κατά της FETΟ είναι η καταστροφή των οικονομικών πόρων της οργάνωσης που διαθέτει μεγάλες οικονομικές διευκολύνσεις, ανέφερε. «Ως εκ τούτου, 966 εταιρείες που συνδέονται με την οργάνωση (FETO) κατασχέθηκαν», σημείωσε.
Πηγή: skai.gr