Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τον έλεγχο των περιοχών του στη Λιβύη

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τις περιοχές που είχε καταλάβει στη Λιβύη μετά την ήττα του κοντά στη Σύρτη, αν και εξακολουθεί να ελέγχει κάποιες περιοχές, δήλωσε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας Φαγέζ Σάρατζ.

«Η οργάνωση ΙΚ δεν υφίσταται με τον τρόπο που υπήρχε στη Σύρτη. Έχουν χάσει τον έλεγχο των περιοχών. Μετά την ήττα τους στη Σύρτη μένουν μόνο μικρές περιοχές στην έρημο. Τους τελευταίους μήνες έχουν καταβληθεί προσπάθειες να τους καταστρέψουμε, με την Πολεμική Αεροπορία να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους», επεσήμανε ο Σάρατζ σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης διέψευσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον στρατάρχη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ για τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατού και ενός προεδρικού συμβουλίου.

Σάρατζ και Χάφταρ συναντήθηκαν στις αρχές Μαΐου στο Αμπού Ντάμπι.

«Δεν υπήρξαν συμφωνίες εκεί (…) Συζητήθηκαν πολλές επιλογές, ακούσαμε τις προτάσεις του Χαλίφα, όμως δεν καταλήξαμε σε συμφωνίες», εξήγησε.

Παράλληλα ο Φάρατζ επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί τη βοήθεια της Ρωσίας και άλλων χωρών στη μάχη που δίνει κατά της τρομοκρατίας, όμως τόνισε ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να παρασχεθεί μέσω της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

«Φυσικά η πόρτα είναι ανοικτή για τη Ρωσία και άλλες χώρες να βοηθήσουν τη Λιβύη να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Όμως θα θέλαμε αυτή τη βοήθεια να περάσει από τη νόμιμη, αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Σάρατζ στο Sputnik.
Πηγή: skai.gr