Η Σεούλ πρότεινε την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα

Η Νότια Κορέα πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη Βόρεια προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χερσόνησο μετά και την επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Η πρόταση αυτή είναι η πρώτη μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάιο από τον πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν που θεωρείται πιο ανοικτός στις διαπραγματεύσεις από την προκάτοχό του.

Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός πρότεινε επίσης μια διακορεατική συνάντηση με στόχο να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν μετά τον πόλεμο (1950-1953).

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε μια συνάντηση την Παρασκευή στην Πανμουντζόμ, «το χωριό της εκεχειρίας», στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Ο Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του πρότεινε να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου στο ίδιο μέρος μια συνάντηση για την επανένωση των οικογενειών.

Η συνάντηση που πρότεινε το υπουργείο θα είναι η πρώτη επίσημη διακορεατική συνάντηση από τον Δεκέμβριο του 2015. Η προηγούμενη πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιε είχε αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποπυρηνικοποίησή της.

«Καταθέτουμε πρόταση για μια συνάντηση με στόχο να σταματήσουν οι εχθρικές ενέργειες που αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση κατά μήκος των χερσαίων συνόρων», ανάφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκκορεάτικο υπουργείο.

Ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει σε «μια θετική απάντηση» από τη Βόρεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μια σειρά συναντήσεων οικογενειών, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Εκατομμύρια άνθρωποι χωρίστηκαν στη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας που οδήγησε στον διχασμό της χερσονήσου. Η επανένωση των οικογενειών ξεκίνησε το 2000 έπειτα από μια ιστορική σύνοδο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Πηγή: skai.gr