Washington Post: Τα αραβικά εμιράτα πίσω από την e-πίθεση στο Κατάρ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) διοργάνωσαν την ηλεκτρονική επίθεση εναντίον κοινωνικών και ειδησεογραφικών ιστότοπων στο Κατάρ, τον Μάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post χθες, που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους πληροφοριών.

Αναληθή κείμενα ήθελαν τον σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, να χαιρετίζει την Χαμάς, αποκαλώντας το Ιράν "ισλαμική δύναμη", δημιουργώντας διπλωματική κρίση, γράφει η Post.

Η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν ήταν να διακόψουν επίσημες διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου, κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το Κατάρ ξεκαθάρισε πως οι ειδήσεις αυτές ήταν αναληθείς, αναρτημένες από χάκερ σε επίσημους λογαριασμούς - μία εξήγηση που απέρριψαν τα κράτη του Κόλπου.

Σύμφωνα με την Washington Post, Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών ενημερώθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν συζητήσει στις 23 Μαΐου για τις σχεδιασμένες παραβιάσεις λογαριασμών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν τα Εμιράτα διείσδυσαν απευθείας στα συστήματα ή αν πλήρωσαν χάκερ του εξωτερικού να το κάνουν για λογαριασμό τους.

O πρέσβης των ΗΑΕ Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα διέψευσε το ρεπορτάζ: «Αυτό που είναι αληθινό είναι η συμπεριφορά του Κατάρ: Η χρηματοδότηση, η υποστήριξη και η διευκόλυνση των εξτρεμιστών από τους Ταλιμπάν στη Χαμάς και τον Καντάφι. Υποκινώντας τη βία, ενθαρρύνοντας την ριζοσπαστικοποίηση, και υπονομεύοντας τη σταθερότητα των γειτόνων του», είπε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) συνεργάστηκε με το Κατάρ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, για να διερευνηθεί η παραβίαση των λογαριασμών.
Πηγή: skai.gr