Βενεζουέλα: Ανεπίσημο δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση

Ανεπίσημο δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, με στόχο να αυξηθεί η πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νομοθετικό σώμα για το οποίο οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι προσπαθεί μέσα από αυτό να εδραιώσει δικτατορικό καθεστώς.

Το συμβολικό δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες ερωτώνται αν επιθυμούν πρόωρες εκλογές έχει στόχο να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση του Μαδούρο εν μέσω οικονομικής κρίσης και τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν οδηγήσει περίπου σε 100 θανάτους.

Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε περίπου 2000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. «Ακόμα και με βροχή, ακόμα και με κεραυνούς ή αστραπές το δημοψήφισμα της Κυριακής θα γίνει», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες το βράδυ της Παρασκευής σε τηλεοπτική εκπομπή. «Εμείς οι πολίτες της Βενεζουέλας, θα ψηφίσουμε για το μέλλον, την μητέρα πατρίδα και την ελευθερία της Βενεζουέλας», συνέχισε ο Καπρίλες.

Στους ψηφοφόρους τίθενται τα εξής ερωτήματα: Αν απορρίπτουν τη συνταγματική συνέλευση, αν οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούν το υφιστάμενο σύνταγμα και αν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο 54χρονος Μαδούρο υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και άνευ ουσίας. Αντίθετα επιδιώκει επίσημη ψηφοφορία για το σχηματισμό νέας εθνοσυνέλευσης, η οποία θα μπορέσει να ξαναγράψει το σύνταγμα και να καταργήσει κρατικούς θεσμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters