Κλείσιμο

Μακρόν: Η Γαλλία υπεύθυνη για τον εκτοπισμό των 13.000 Γάλλων Εβραίων

Σε μια ιστορική παραδοχή προχώρησε την Κυριακή ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την τελετή για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη μαζική σύλληψη, το 1942, 13.000 Γάλλων Εβραίων, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η συντριπτική πλειονότητα των γάλλων εβραίων βρήκε τραγικό θάνατο. Στην τελετή παρέστη και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως ανέφερε, ο Μακρόν η Γαλλία ήταν υπεύθυνη για τη μαζική σύλληψη από το καθεστώς Βισύ των 13.000 Γάλλων Εβραίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βρήκε τραγικό θάνατο.

Η γαλλική αστυνομία συγκέντρωσε τους 13.000 Γάλλους πολίτες εβραϊκής καταγωγής στο χειμερινό ποδηλατοδρόμιο των Παρισίων, το velodrome d'hiver.

Η εξόντωση των Εβραίων του ποδηλατοδρόμιου έχει καταγραφεί στη γαλλική Ιστορία ως «η αρπαγή του Vel d'Hiv». Σημειώνεται ότι η Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία δεν ήταν υπεύθυνη» για τη μαζική σύλληψη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διακήρυξε ότι η Γαλλία «δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ενδώσει στον αντισημιτισμό», προσθέτοντας ότι «σήμερα υπάρχει ένα νέο είδος αντισημιτισμού και ρατσισμού στη Γαλλία» και υπάρχουν νέα «μέσα προπαγάνδας όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Δήλωσε επίσης ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος πρέπει να καταπολεμηθεί και κάθε γενιά πρέπει να είναι άξια των «παραδειγμάτων των επιζώντων του Ολοκαυτώματος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε πως «θα θυμόμαστε πάντα τον ηρωισμό των Γάλλων πολιτών που έσωσαν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος». «Από τις στάχτες της καταστροφής δημιουργήσαμε το εβραϊκό κράτος, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά ένα Ολοκαύτωμα» επισήμανε.
Πηγή: skai.gr