Κύπρος: Zήτημα ωρών η έναρξη των διαδικασιών γεώτρησης στην ΑΟΖ

«Ζήτημα ωρών» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ο κύπριος δημοσιογράφος Χρύσανθος Τσουρούλλης.

Ο γενικός διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου Δίας δήλωσε ότι «πρώτα θα ξεκινήσει η γεώτρηση και μετά θα ανακοινωθεί». Όπως ανέφερε, η κυπριακή κυβέρνηση και η γαλλική TOTAL θέλουν να λένε λιγότερα και να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθούν. «Τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση» ανέφερε.

Για έναρξη των εργασιών
 γεώτρησης στο οικόπεδο 11 όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι κάνουν λόγο πληροφορίες, οι οποίες πάντως ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την TOTAL. 

Ωστόσο κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι το τρυπάνι έχει ξεκινήσει να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» τόνισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Κάσου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Διότι τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιπλέον όπως τόνισε «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο μεταξύ, συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις της η Τουρκία στον απόηχο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Tην Κυριακή το πρωί το ερευνητικό σκάφος Barbaros εισήλθε στο οικόπεδο 6, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τούρκικου πολεμικού ναυτικού, χωρίς όμως να πλησιάζει στο τεμάχιο 11 οπού γίνεται η γεώτρηση.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η γαλλίδα υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (η ΤΟΤΑL είναι γαλλική εταιρεία), που έχει αναλάβει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη του Παρισιού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετάβαση της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια.

Photo published for Τουρκική φρεγάτα κοντά στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Η κ. Παρλί, θα επισκεφθεί και τα πληρώματα των δύο γαλλικών φρεγατών που πλέουν στην περιοχή και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.

«Δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» επισήμανε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Πηγή: skai.gr