Συντηρεί την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις της η Τουρκία στον απόηχο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Tην Κυριακή το πρωί το ερευνητικό σκάφος Barbaros εισήρθε στο οικόπεδο 6, στα όρια των περιοχών που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και φρεγάτα του τούρκικου πολεμικού ναυτικού, χωρίς όμως να πλησιάζει στο τεμάχιο 11 οπού γίνεται η γεώτρηση.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται στη Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η γαλλίδα υπουργός αναμένεται να μεταβεί στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (η ΤΟΤΑL είναι γαλλική εταιρεία), που έχει αναλάβει τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επίσκεψη της γαλλίδας υπουργού ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη του Παρισιού. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετάβαση της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια.

Photo published for Τουρκική φρεγάτα κοντά στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Η κ. Παρλί, θα επισκεφθεί και τα πληρώματα των δύο γαλλικών φρεγατών που πλέουν στην περιοχή και θα έχει συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογο της Χριστόφορο Φωκαίδη και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Επίσης θα γίνει δεκτή από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει εκτός από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.

«Δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» επισήμανε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης. 

«Να μη μας παρασύρει η Τουρκία στο παιχνίδι της έντασης» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κύπριος υπουργός Ενέργειας με αφορμή τους υψηλούς τόνους της Άγκυρας για τη νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, «όλα βαίνουν ομαλά στη γεώτρηση, και πάρα τις προκλήσεις, οι εργασίες εξελίσσονται κανονικά. Εντός των επομένων ωρών μπαίνει σε λειτουργία το τρυπάνι, τα πρώτα αποτελέσματα των γεωτρήσεων θα γίνουν γνωστά αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου». 
Πηγή: skai.gr