Πολωνία: Ψήφισαν νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να διορίζει δικαστικούς

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο δίνεται η εξουσία στο πολωνικό κοινοβούλιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζουν δικαστές χωρίς να συμβουλεύονται τα δικαστικά σώματα, ψήφισε η Βουλή της χώρας. Πολωνοί γερουσιαστές ψήφισαν το νομοσχέδιο το πρωί του Σαββάτου.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες επειδή το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο και υπηρετεί μόνο τις ελίτ. Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Πολωνικής Δημοκρατίας για να γίνει νόμος.

Μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση κατά των αλλαγών θα πραγματοποιηθεί στην Βαρσοβία την Κυριακή.

Από τότε που ήρθε σε εξουσία, το 2015, το συντηρητικό λαϊκίστικο Κόμμα Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης (PiS), πέρασε μια σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων, προκαλώντας μεγάλες διαμαρτυρίες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο υποστήριξε ότι οι αλλαγές ήταν απαραίτητες επειδή το σημερινό σύστημα διορισμού δικαστών είναι αντιδημοκρατικό.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τη διαφθορά και να εισάγουμε το οξυγόνο της δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη, επειδή η Πολωνία είναι μια δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου. Δεν πρόκειται για αυθαιρεσία» ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι ο επίμαχος νόμος θα δώσει μεγαλύτερη εξουσία στην κυβερνητική πλειοψηφία για να διορίζει δικαστικούς προσκείμενους σε αυτή, παραβιάζοντας έτσι τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Aντρέι Ντούντα για να γίνει νόμος του κράτους, με τον πολωνό πρόεδρο να μην δείχνει πρόθεση να ασκήσει βέτο.
Πηγή: skai.gr