Κίνα: Αποφυλακίστηκε γνωστός ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αφέθηκε ελεύθερος στην Κίνα ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το θάνατο του νομπελίστα ακτιβιστή Λιου Σιαομπό. Ο Σου Ζιγιόνγκ είχε καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, κάτι που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το «Κίνημα Νέων Πολιτών» του Σου επεδίωκε την αλλαγή κινούμενο εκ των έσω του συστήματος. Ο ίδιος συνελήφθη το 2013 και στη συνέχεια καταδικάστηκε «για συγκέντρωση πλήθους με στόχο την διατάραξη της κοινής τάξης». Ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος ήταν η δημοσιοποίηση της περιουσίας των αξιωματούχων.

Ο δικηγόρος του δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι ενημέρωσε τον πελάτη του για τις εξελίξεις εκτός φυλακής, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου του Λιου Σιαομπό. Σχετικά με την τελευταία είδηση ο δικηγόρος δήλωσε ότι ο Σου «ταράχτηκε» πολύ ακούγοντας την.

Ο Σου Ζιγιόνγκ αποφυλακίστηκε το πρωί του Σαββάτου, είναι σε καλή φυσική κατάσταση και σκοπεύει να περάσει τις επόμενες ημέρες με την οικογένεια του, προσέθεσε ο δικηγόρος του.

Κατά τη δίκη του το 2014, είχε επιλέξει να μην υπερασπιστεί τον ευατό του και παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια σιωπηλός, διαμαρτυρόμενος για τη νομική διαδικασία, που υποστήριζε ήταν ελεγχόμενη και θα κατέληγε σίγουρα στην καταδίκη του.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ