Κύπρος: Εγγύτερα στο οικόπεδο 11 το ερευνητικό σκάφος Barbaros

Εγγύτερα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά ακόμα σε σημαντική απόσταση από αυτό, βρίσκεται το Σάββατο το ερευνητικό σκάφος Barbaros Ηayreddin Pasa, λίγες ώρες πριν αρχίσει να περιστρέφεται το τρυπάνι West Capella, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης.

Το σκάφος, που την Παρασκευή βρισκόταν κοντά στον Κόλπο της Μόρφου, το Σάββατο πλέει ανοιχτά της Πάφου.

Το τρυπάνι της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL - ENI αναμένεται να ακουμπήσει βυθό στα 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Image result for οικοπεδο 11

Σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το West Capella βρίσκεται μια τουρκική φρεγάτα, χωρίς να έχει επιχειρήσει οποιαδήποτε προσέγγιση ή παρενόχληση των εργασιών. Στην περιοχή κοντά στη γεώτρηση έχουν καταπλεύσει επίσης δύο γαλλικές φρεγάτες που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, ενώ κοντά στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και η ελληνική κανονιοφόρος Νικηφόρος.

«Δεν υπάρχει πολεμικό κλίμα, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο μεταξύ, τη ρητορική υψηλών τόνων συνέχισε την Παρασκευή η Τουρκία, αυτή τη φορά με την επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. Αφορμή η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ότι «αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαυγίζει».

«Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του κ. Τσίπρα» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζοντάς τις εκφράσεις αυτές ως «ανάρμοστες».

«Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν» σχολίασε η ΝΔ δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου.

Πηγή: skai.gr