Επίσκεψη Τραμπ στο Παρίσι για την Ημέρα της Βαστίλης

Στο Παρίσι προσγειώθηκε σήμερα Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 14ης Ιουλίου και παράλληλα θα προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος με τον νέο ηγέτη της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Μετά από μια ανώμαλη έναρξη των σχέσεών τους οι δύο άνδρες τώρα έχουν ισχυρά κίνητρα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ο Μακρόν ελπίζει να αυξήσει τον ρόλο της Γαλλίας στις παγκόσμιες υποθέσεις και ο -φαινομενικά απομονωμένος μεταξύ των ηγετών- Τραμπ χρειάζεται έναν φίλο στο εξωτερικό καθώς μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Παρισιού και τη στάση της χώρας του στον εμπορικό τομέα, ο Τραμπ δεν έχει πολλούς φίλους στην Ευρώπη.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε κοινές διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες, αλλά Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν θα αποφύγει να αναφερθεί και στα πιο δύσκολα ζητήματα.

«Η συνάντηση δεν θα αποφύγει θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως το κλίμα και, μέχρι ενός σημείου, το εμπόριο», δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε το κάλεσμα του Μακρόν προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης, την Παρασκευή στις 14 Ιουλίου. Η τελευταία παρουσία Αμερικανού προέδρου στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης ήταν το 1989, όταν ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε τη χώρα μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έφτασε στη Γαλλία την ώρα που εντείνονται οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφόρησαν την Τρίτη αποδεικνύουν ότι ο μεγαλύτερος γιος του, ο Τραμπ τζούνιορ, καλωσόρισε τη ρωσική βοήθεια για την ανατροπή της δημοκρατικής αντιπάλου του πατέρα του, της Χίλαρι Κλίντον.

Εν τω μεταξύ, ο ερχομός του Τραμπ στο Παρίσι και η παρουσία του στο Παλάτι των Βερσαλλιών έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φιλοξενία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αρχικά ο Μακρόν θα χαιρετήσει τον Τραμπ στο Hotel des Invalides, ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα του 17ου αιώνα, στην εκκλησία του οποίου είναι θαμμένος ο Ναπολέων Βοναπάρτης και άλλοι ήρωες πολέμου.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα γευματίσουν με τις συζύγους τους σε εστιατόριο που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ. Αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων είπε ότι ο συμβολισμός του σημείου που επιλέχθηκε για το γεύμα είναι ξεκάθαρος: «Το Παρίσι είναι ακόμα το Παρίσι».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, μετά από την άγρια δολοφονία ενός ρωμαιοκαθολικού ιερέα στον ναό του Σαιντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν είναι πια η Γαλλία και είχε προτρέψει τους Γάλλους να γίνουν σκληροί για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Πηγή: skai.gr - Επιμέλεια: Ιωάννα Μπαζιάνα