Ερντογάν: H EE σπαταλάει το χρόνο μας και δεν είναι απαραίτητη για εμάς

Θα ήταν παρήγορο αν η ΕΕ έλεγε επισήμως στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να μας εντάξει στους κόλπους της δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα το αποδεχόμασταν και θα προχωρούσαμε στο plan b», είπε.

Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι ικανή να σταθεί μόνη της στα πόδια της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απαραίτητη για εμάς ... Είμαστε χαλαροί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μια φορά κι έναν καιρό όταν ακόμα ήμουν στην πρώτη μου θητεία ως πρωθυπουργός, η Τουρκία χαρακτηριζόταν ως χώρα που πραγματοποιούσε μια σιωπηλή επανάσταση κατά τη διάρκεια των κορυφαίων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Αλλά τώρα η ίδια ΕΕ όχι μόνο δεν μας προσκαλεί στις Συνόδους της ΕΕ– αλλά σπαταλά και τον χρόνο μας. Έτσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή», είπε.

Αναφερόμενος στη στάση του τουρκικού λαού είπε ότι η πλειονότητα των Τούρκων «δεν θέλει πια την ΕΕ» και θεωρεί ότι η προσέγγισή της προς την Τουρκία είναι ανειλικρινής. «Παρόλα αυτά,εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ για λίγο καιρό ακόμη», προειδοποίησε.

Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των παράνομων φυλακίσεων δημοσιογράφων ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι η χώρα έχει φυλακίσει 150 δημοσιογράφους, λέγοντας ότι μόνο δύο άνθρωποι με δημοσιογραφικές κάρτες παραμένουν στη φυλακή.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για τη σύλληψη της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας Ιντίλ Εσέρ και εννέα άλλων στελεχών με την κατηγορία της συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

Η κράτησή τους έχει προκαλέσει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας τους φόβους ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης αλλά και τους λόγους που η ΕΕ εξακολουθεί να βάζει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. 


Πηγή: skai.gr