Ο Πάπας αναθεώρησε τις περί αγιοποίησης διατάξεις

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας προχώρησε σήμερα στην αναθεώρηση των διατάξεων που καθόριζαν πότε ένας άνθρωπος μπορούσε να ανακηρυχθεί άγιος.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν ως βάση για την ανακήρυξη ενός ανθρώπου σε άγιο τον μαρτυρικό θάνατο αλλά με τη σημερινή αναθεώρηση, όπως σημειώνουν ιταλικά μέσα, ανοίγει ένας νέος δρόμος προς την αγιότητα…

Συγκεκριμένα ως βάση πλέον για την αγιοποίηση τίθεται η ενάρετη και χριστιανική ζωή ενός ανθρώπου ο οποίος έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.

Σημειώνεται πάντως πως υπάρχει σχετική παράγραφος η οποία τονίζει πως ακόμη και ένας βαθιά ενάρετος άνθρωπος για να ανακηρυχθεί άγιος θα πρέπει να έχει και δύο «θαύματα» στο «βιογραφικό» του.

Ως παράδειγμα της αλλαγής το Βατικανό προτάσσει την περίπτωση του Πολωνού ιερέα Μαξιμιλιανού Κόλμπε. Ο Κόλπμε βρέθηκε στο Άουσβιτς το 1941 και πρότεινε στους Ναζί να πάρει την θέση ενός άλλου κρατουμένου ο οποίος οδηγείτο στον θάνατο. Η υπόθεση αγιοποίησης του τέθηκε επίσημα το 1955 και τελικώς εγκρίθηκε το 1982.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης