Η μετανάστευση μοναδικός λόγος αύξησης του ευρωπαϊκού πληθυσμού

Ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε το περασμένο έτος, παρά τα σταθερά ποσοστά γεννήσεων και θανάτων που καταγράφηκαν. Η Eurostat, το γραφείο στατιστικών μετρήσεων της ΕΕ, σημείωσε πως η αύξηση οφείλεται στο μεταναστευτικό.

Σήμερα 11 Ιουλίου – ημέρα του παγκόσμιου πληθυσμού – αποκαλύπτεται πως ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε από 510,3 εκατομμύρια την 1η Ιανουαρίου 2016 σε 511,8 εκατ. την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η Eurostat είπε πως το 2016 καταγράφηκαν οι ίδιοι αριθμοί γεννήσεων και θανάτων (5.1 εκ.), γεγονός που σημαίνει πως η αλλαγή στον πληθυσμό της ΕΕ είναι στην πραγματικότητα ουδέτερη.

Αυτό σημαίνει πως η θετική αύξηση του πληθυσμού του 1,5 εκατ. οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση της μετανάστευσης.



Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για θέματα Μετανάστευσης, 362.376 άνθρωποι διέσχισαν την Μεσόγειο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου τον περασμένο χρόνο. Επρόκειτο για μια μείωση της τάξης του 64% σε σύγκριση με το 2015.

Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι το 2015 υπήρξε μια αύξηση 2 εκατομμυρίων, παρότι η ΕΕ κατέγραψε την πρώτη της αρνητική πληθυσμιακή μεταβολή, όπου περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν παρά γεννήθηκαν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, είπε στα ιταλικά Μέσα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη υποτιμά το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης και προειδοποίησε πως εκατομμύρια Αφρικανών θα καταφθάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσης αντιμετώπισης.

Σε μια βάση δεδομένων με όλα τα κράτη μέλη, ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 18 εξ αυτών. Τα νούμερα μειώθηκαν στην Εσθονία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κροατία, την Λετονία και την Λιθουανία.

Η Γερμανία διατήρησε το στάτους της ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ΕΕ με 82,8 εκατομμύρια κατοίκους κατόπιν ανάπτυξης 0,76%. Η Σουηδία και η Βρετανία επίσης σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση.

Οι περισσότερες γεννήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία ενώ η Ιταλία είχε μηδενική αύξηση. Η Κροατία, η Λετονία και η Λιθουανία σημείωσαν σημαντικές πτώσεις.

Ο πληθυσμός της Ευρώπης συνεχίζει να γερνά, ασκώντας ολοένα και περισσότερη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας και την αγορά εργασίας. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της μειωμένης παιδικής θνησιμότητας και της προόδου της ιατρικής επιστήμης, που απλά σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr