Γιλντιρίμ, Τσαβούσογλου και Ακιντζί: Για όλα φταίνε Αθήνα και Κύπρος

«Για όλα φταίνε Αθήνα και Κύπρος» είναι η «βασική γραμμή» της Άγκυρας για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. 

«Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έλαβε την αναμενόμενη εποικοδομητική στάση για λύση, δεδομένου ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνεται άνετα» δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Yποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να τηρήσει εποικοδομητική στάση από την αρχή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην απόφαση της ΕΕ να δεχτεί το 2004 την «Ελληνική Κύπρο» ως πλήρες μέλος του μπλοκ, κάτι που όπως ανέφερε, έθεσε τα θεμέλια για το αρνητικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες.

«Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» διεμήνυσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά εκπλήρωσε όλα τα καθήκοντά της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη και δίκαιη λύση» ανέφερε από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελλοντικές διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται χωρίς την αιγίδα του Οργανισμού.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία «πρέπει τώρα να αξιολογήσει και να αποφασίσει τα επόμενά της βήματα για την επίλυση του Κυπριακού».

Με τη σειρά του ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί επίσης επέκρινε τη Λευκωσία για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά. «Η ευκαιρία που χάσαμε μπορεί να μην ξανάρθει» δήλωσε μάλιστα.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε το τελευταίο εμπόδιο της γενιάς μας για την επιτυχή επανένωση του νησιού» δήλωσε ο Ακιντζί στους δημοσιογράφους.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ενώ η τουρκική πλευρά ήταν πρόθυμη να λάβει μέτρα για τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στο νησί, από την πρώτη ημέρα των συνομιλιών η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκίνησε με τη θέση περί «μηδενικών στρατευμάτων». Αλλά η κατάρρευση των συνομιλιών δεν αφορούσε μόνο την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο νησί, διευκρίνισε.

«Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε έντιμα... Θα το καταφέρουμε αυτό» παρατήρησε πάντως. 

Μιλώντας για την ιδέα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Ακιντζί δήλωσε ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά» ήταν αντίθετη στην πρόταση, αλλά σημείωσε ότι θα μπορούσε να την αποδεχθεί, εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν τα «μηδενικά στρατεύματα» στο νησί.
Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας