Βολές Πούτιν κατά Τραμπ για προστατευτισμό, κλίμα και κυρώσεις

Βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει Βλάντιμιρ Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύει την Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ενόψει της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επικρίνει τις προστατευτικές πολιτικές, την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας και εκθειάζει τη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον.

Ας σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Πέμπτη τη Ρωσία να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική» δράση της στην Ουκρανία και αλλού, προκαλώντας την αντίδραση Μόσχας, με όλα να δείχνουν ότι το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ των δύο ηγετών τερματίζεται.

«Ο προστατευτισμός γίνεται ο κανόνας, ενώ οι μονομερείς, πολιτικά κατευθυνόμενοι περιορισμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και η μεταφορά τεχνολογίας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά συγκαλυμμένος προστατευτισμός», έγραψε ο Πούτιν.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν είναι μόνο καταδικασμένες να αποτύχουν, αλλά αντιβαίνουν επίσης τις αρχές της συνεργασίας των G20 προς το συμφέρον όλων των χωρών» τονίζει.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε νέες κυρώσεις στη χώρα, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακοινώσε ότι εκτιμούν ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ απείλησε επανειλημμένα να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από πολλές πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, ενώ τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ αποφάσισε να μην επικυρώσει την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP) η οποία επιδίωξε να καταργήσει τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ της ομάδας των 12 εθνών.

Στο άρθρο του ο Πούτιν εκφράζει επίσης τη στήριξη της Ρωσίας στην ιστορική συμφωνία του Παρισιού με αντικείμενο την αλλαγή του κλίματος. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα να αποχωρήσει από τη συμφωνία προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.

«Θεωρούμε τη Συμφωνία του Παρισιού τον Απρίλιο του 2016 ως ένα αξιόπιστο διεθνές νομικό πλαίσιο για μια συμφωνία στο κλίμα που θα διαρκέσει, και σκοπεύουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διευκολύνουμε την εφαρμογή της» έγραψε ο Πούτιν.

Προσθέτει δε ότι η Ρωσία είχε υπερβεί τις δεσμεύσεις της βάσει της προηγούμενης συμφωνίας, το Πρωτόκολλο του Κιότο, και ως εκ τούτου έχει «αντισταθμίσει» τις εκπομπές άλλων χωρών.
Πηγή: skai.gr