Σε έκτακτα καταλύματα παραμένουν εκατοντάδες ένοικοι του Πύργου Γκρένφελ

Σε έκτακτα καταλύματα εξακολουθούν να ζουν εκατοντάδες πρώην ένοικοι του Grenfell Tower στο Λονδίνο, τρεις εβδομάδες μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι όλοι οι πληγέντες θα είχαν μεταστεγαστεί εντός τριών εβδομάδων, ωστόσο πολλοί ένοικοι έχουν απορρίψει τις προσωρινές κατοικίες που τους προσφέρθηκαν λέγοντας ότι ήταν ακατάλληλες είτε λόγω απόστασης από τη γειτονιά τους και τα σχολεία των παιδιών τους είτε λόγω μεγέθους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία που έχει αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης ανακούφισης των πληγέντων, μέχρι χθες είχαν γίνει 139 προσφορές κατοικίας εκ των οποίων μόνο 14 έχουν γίνει αποδεκτές.

Κατά την κυβέρνηση η δέσμευσή της έχει εκπληρωθεί, καθώς σχεδόν όλες οι οικογένειες και οι μεμονωμένοι ένοικοι έχουν λάβει προσφορά μεταστέγασης. Οι κάτοικοι ωστόσο διαφωνούν επικαλούμενοι την ακαταλληλότητα των προσφορών.

Υπάρχουν και 19 οικογένειες που έχουν ζητήσει να μην επικοινωνήσουν μαζί τους οι αρχές, είτε γιατί ακόμα δεν είναι σε κατάσταση να συζητήσουν το μέλλον τους είτε επειδή έχουν φύγει από τη χώρα.

Σε δηλώσεις του ένας εκ των ενοίκων, ο Αντόνιο Ρονκολάτο, ο οποίος ζούσε με το γιο του σε διαμέρισμα του δεκάτου ορόφου της πολυκατοικίας, ανέφερε ότι το σπίτι που του προσφέρθηκε δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις: «Θέλουμε ένα μέρος που θα μπορούμε να αποκαλούμε ‘σπίτι’.  Δεν έχει νόημα να δίνει υποσχέσεις η Πρωθυπουργός αν δεν είναι ρεαλιστικές και ειλικρινείς. Αισθανόμαστε ότι μας έχουν κοροϊδέψει».





Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο