Ο Φραγκίσκος «έδιωξε» τον αντάρτη κορυφαίο θεολόγο της Καθολικής Εκκλησίας

Στην αντικατάσταση του συντηρητικού καρδιναλίου που ήταν αρμόδιος για το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος, απομακρύνοντας έτσι από το Βατικανό έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές της προσπάθειάς του να καλλιεργήσει μία πιο ανοιχτή και ανεκτική Εκκλησία.

Όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα, ο ποντίφικας αποφάσισε να μην ανανεώσει την πενταετή θητεία του 69χρονου Γκέρχαρντ Λούντβιγκ Μούλερ. Τη θέση του στην ηγεσία του τμήματος για το Δόγμα της Πίστης θα αναλάβει ο 73χρονος ισπανός αρχιεπίσκοπος Λούις Φρανσίσκο Λαντάρια, ο οποίος έως σήμερα υπηρετούσε ως γραμματέας, δηλαδή, υποδιοικητής του τμήματος.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρεται σε τυχόν τοποθέτηση του κ. Μούλερ σε άλλο αξίωμα.

Ο κ. Μούλερ ορίστηκε κορυφαίος θεολόγος της Καθολικής Εκκλησίας το 2012 από τον συντηρητικό προηγούμενο πάπα, τον Βενέδικτο 16o. Ο Φραγκίσκος ανέλαβε την παπική τιάρα λίγους μήνες αργότερα, μετά την αιφνίδια απόφαση του Βενέδικτου να παραιτηθεί.

Οι δογματικές διαφωνίες μεταξύ του πάπα και του κ. Μούλερ φανερώθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας το 2016, όταν ο συντηρητικός καρδινάλιος επέκρινε το έγγραφο Amoris Laetitia (Η Χαρά της Αγάπης) που εξέδωσε ο πάπας, όπου σκιαγραφούσε τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Εκκλησία λιγότερο αυστηρή απέναντι στους πιστούς.

Στο έγγραφο, ο Φραγκίσκος σημείωνε πως θα ήθελε να δει μία Καθολική Εκκλησία η οποία θα είναι λιγότερο σκληρή απέναντι στα «ατελή» μέλη της, όπως τους πιστούς που παίρνουν διαζύγιο ή παντρεύονται δεύτερη φορά. «Κανείς δεν μπορεί να μείνει καταδικασμένος για πάντα», ανέφερε. Ο Φραγκίσκος έχει εκφράσει επίσης την ανοχή του απέναντι στους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή του πρακτορείου Reuters, ο διάδοχος του κ. Μούλερ μοιάζει περισσότερο με τον πάπα, όντας λιγομίλητος και μαλακός, ενώ είναι Ιησουίτης όπως ο Φραγκίσκος.
Πηγή: skai.gr